Unde și Când să mergi în Norvegia?
Când să mergi în Norvegia?
Perioada ideală pentru a călători în Norvegia din punct de vedere climatic este iulie-august, dar perioada care se întinde mai larg, de la mai până în septembrie, poate fi perfect luată în considerare pentru o călătorie de descoperire.
Foarte scurt, primăvara este marcată de topirea zăpezii și de trezirea naturii după luni lungi de letargie. Este în acest moment când numeroasele trasee de drumeție se redeschid publicului și croazierele printre fiorduri sunt feerice, cu pomii fructiferi înfloriți și peisajele, fiecare mai uimitoare decât cealaltă.
În funcție de latitudine, este posibil să vezi soarele de la miezul nopții între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii iulie. Dacă mergeți în regiunile situate dincolo de cercul polar, veți putea să-l observați în toată splendoarea sa, atunci când punctul cel mai de jos al soarelui nu dispare în spatele orizontului. Mai la sud, chiar dacă fenomenul nu este total, veți beneficia de zile foarte lungi și de nopți aproape inexistente.
Înaltul sezon turistic corespunde perioadei cuprinse între mijlocul lunii iunie și mijlocul lunii august. Poate fi foarte frumos, chiar cald în sudul țării, și este momentul ideal pentru a face drumeții în peisajele naturale superbe pe care le oferă Norvegia. Totuși, trebuie remarcat faptul că vremea poate să se schimbe în orice moment și atmosfera poate deveni rapid rece și umedă. De fapt, ploaia face parte integrantă din capriciile Norvegiei și este indispensabil să fiți echipați corespunzător, chiar și în plină vară!
Toamna vine rapid, începând de la sfârșitul lunii august și ținând până în octombrie. Este încă o perioadă bună pentru plimbări, cu atât mai mult cu cât peisajele arată culori flamboaiante. În septembrie, temperaturile sunt încă plăcute și ploaia este mai puțin prezentă decât în vara.
Când să călătoriți în Norvegia pentru a vedea aurore boreale? În regiunile cele mai nordice, ele sunt vizibile începând cu sfârșitul lunii septembrie, dar veți avea mult mai multe șanse să observați acest fenomen fascinant atunci când nopțile sunt lungi, deci în timpul lunilor de iarnă.
În afara aurorelor boreale, motivele care justifică fluxul de turiști în iarnă sunt multiple: de exemplu, puteți coborî pe pârtiile superbelor stațiuni de schi, dar și descoperi nordul Norvegiei cu sania trasă de câini. Pentru aceasta, gândiți-vă să vă organizați bine călătoria, deoarece transportul public este rar și majoritatea centrelor de cazare rămân închise.
Dacă mergeți dincolo de cercul arctic, între mijlocul lunii noiembrie și sfârșitul lunii ianuarie, soarele nu mai răsare deloc, este ceea ce se numește noaptea polară. Veți putea beneficia doar de o ușoară lumină între aproximativ 10 și 13 ore. În alte părți, soarele este prezent doar câteva ore pe zi, deci este mai bine să preferați sfârșitul iernii pentru a profita la maxim.
Unde și când să pleci în funcție de vreme?
Central (Trøndelag)
Trondheim, Steinkjer, Rorvik...
Estul
Oslo, Sandefjord, Hamar...
Nordul de Norvegia
Lofoten, Narvik, Bodø...
Sudul
Kristiansand, Flekkefjord, Valle...
Svalbard
Spitzberg, Longyearbyen, Nordaustlandet...
Vestul
Bergen, Stavanger, Ålesund...
Pentru a obține toate informațiile despre climă și vreme în Norvegia pentru o lună specifică, faceți clic pe link-ul corespunzător de mai jos:
Norvegia în luna ianuarie Norvegia în luna februarie Norvegia în luna martie Norvegia în luna aprilie Norvegia în luna mai Norvegia în luna iunie Norvegia în luna iulie Norvegia în luna august Norvegia în luna septembrie Norvegia în luna octombrie Norvegia în luna noiembrie Norvegia în luna decembrie
Când să mergi în Norvegia după oraș
Vedeți lista completă a orașelorClima și vremea în Norvegia
Chiar dacă țara se află la aceeași latitudine cu Alaska sau Siberia, vremea în Norvegia este puternic încălzită de prezența Curentului Golfului, acest curent oceanic cald care vine din Atlantic.
Cu toate acestea, ploaia este omniprezentă, iar dacă soarele se arată mereu între două ploi, țara rămâne foarte umedă. În general, clima din Norvegia este destul de temperată, chiar dacă se pot observa diferențe de temperatură enorme, de la -40°C în estul țării până la +30°C la Oslo, capitala. În plus, ploaia și vântul pot face să scadă temperaturile cu mai multe grade în doar câteva ore.
Întinzându-se pe peste 1700 km de la nord la sud, Norvegia cunoaște deci disparități climatice puternice și, în general, zonele de coastă sunt mai temperate decât interiorul țării. Iată diferitele tipuri de climă prezente în țară:
- O climă subarctică, marcată de ierni foarte aspre.
- O climă oceanică care se caracterizează prin veri temperate de-a lungul coastei de sud a Norvegiei și printr-un sezon estival mult mai scurt și mai răcoros la nord.
- O climă continentală umedă cu veri și ierni blânde, dar cu ploi prezente tot timpul anului.
- O climă polară de tundră în extrema nordică a țării.
Clima din sudul Norvegiei
Este în vârful sudic al Norvegiei unde descoperim recordul național de ore însorite pe zi și este desigur vara când acest lucru este cel mai evident. Între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii august, vremea este caldă și însorită. Umiditatea este redusă, iar aerul venit de la coastă răcorește plăcut atmosfera.
Cu toate acestea, restul anului este mai umed, în special în primăvară și toamnă, când vremea este mai instabilă, asemănătoare cu cea din orașul suedez vecin, Göteborg.
De-a lungul coastei, de exemplu în zona Kristiansand, clima este oceanică, în timp ce pe măsură ce ne îndepărtăm în interior spre Valle, devine mai de tip subarctic, iar frigul poate fi pătrunzător, fără a menționa că ninsorile nu sunt rare. Pentru a avea cele mai bune condiții meteo, este ideal să vizitați această regiune a Sørlandet-ului între iunie și septembrie.
Clima din estul Norvegiei
Corespunzătoare regiunii Østlandet, această parte a Norvegiei cunoaște patru anotimpuri bine definite și disparități mari între nord și sud. Pe coastă, în special în jurul Oslo-ului și a fiordului său, verile sunt foarte plăcute, iar iernile beneficiază de temperaturi destul de blânde. În funcție de zonă, clima poate fi de tip continental umed sau oceanic, deci este mai bine să aveți haine pregătite pentru toate tipurile de vreme.
În interior, clima subarctică este prezentă în mare măsură. Astfel, temperaturile sunt foarte scăzute în special iarna, iar zăpada poate cădea încă în primăvară.
Lunile cele mai bune pentru a explora regiunea sunt iunie, iulie și august. În mai este primăvară, în septembrie toamnă, iar restul timpului este iarnă.
Clima din vestul Norvegiei
Vestlandet-ul este regiunea unde găsim cele mai impresionante fiorduri din țară. Așa cum am menționat anterior, acestea beneficiază de un climat destul de blând datorită prezenței Curentului Gulf. Astfel, clima care domină această parte a Norvegiei este în principal de tip oceanic, așa cum se întâlnește în Bergen sau Stavanger.
Iarna, este frecvent ca fiordurile norvegiene să nu înghețe. În schimb, ploaia și vântul sunt adesea prezente, așa că nu este cel mai bun moment pentru a admira aceste frumuseți ale naturii.
Cu cât ne îndepărtăm mai mult în interior, cu atât ne apropiem de un climat subarctic cu ierni reci și lungi, cum este cazul în zona Flåm. La nord de regiune, spre Ålesund, verile sunt de asemenea foarte scurte. Luna ideală pentru a te bucura pe deplin de frumusețile vestului este iulie.
Clima din centrul Norvegiei
Centrul țării cunoaște aceleași tipuri de climă ca și Vestlandet-ul, dar, fiind situat mai la nord, temperaturile sunt mult mai scăzute.
Iernile sunt deosebit de reci și însoțite de ninsori abundente, în special în zona Trondheim-ului. Cu toate acestea, pe coastă, temperaturile rămân acceptabile, dar vremea rămâne umedă. În primăvară, atmosfera este destul de rece până în iunie.
În interior, este blând în vara, anotimp în care soarele nu apune niciodată cu adevărat. În plus, în această perioadă a anului, atmosfera nu este prea umedă în comparație cu celelalte luni.
Clima din nordul Norvegiei
Deși situat la aceeași latitudine cu Groenlanda, nordul Norvegiei este mai temperat. Este rece, desigur, dar cu un climat mai blând decât în alte locuri. Este rar ca termometrul să scadă sub -5°C, chiar și în mijlocul iernii. Trebuie să mergi foarte la nord, spre orașul Tromsö, pentru a experimenta condiții destul de aspre. În schimb, în Insulele Lofoten, climatul oceanic oferă temperaturi decente, cu o diferență de doar zece grade între vară și iarnă.
Sezonul cel mai incredibil rămâne vara, cu soarele de la miezul nopții care începe la jumătatea lunii mai și se încheie la sfârșitul lunii iulie. Este de asemenea perioada cea mai caldă, în special în iulie și august.
O altă specificitate: este în această parte a Norvegiei unde găsim o bucată din Laponia unde soarele nu răsare niciodată între mijlocul lunii noiembrie și sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce permite, ocazional, să admirăm aurore boreale.
Clima în arhipelagul Svalbard
Dacă vrei să experimentezi o vreme extremă, mergi în arhipelagul Svalbard! Situat între Norvegia și Polul Nord, are un climat polar de tundră.
Iarna durează în general de la sfârșitul lunii octombrie până la sfârșitul lunii mai. În această perioadă, termometrul se apropie în mod regulat de -30°C și temperaturile pot rămâne negative timp de mai multe săptămâni. Fără surprize, ninsorile sunt foarte frecvente pe parcursul unei mari părți a anului și cerul este adesea acoperit.
În vara, temperaturile rămân în jurul valorii zero în nord și estul arhipelagului. La sud, în zona locuită Spitzberg, climatul este puțin mai tolerabil, dar ploaia este adesea prezentă.
Temperaturi și precipitații în Norvegia
Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Norvegia și precipitațiile lunare pentru orașele Oslo, Bergen, Lofoten, Spitzberg și Stavanger, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..
Număr de turiști și sezoane turistice în Norvegia
Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Norvegia (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).
Sezoane turistice în Norvegia
Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Octombrie, Noiembrie și Decembrie. Numărul turiștilor care frecventează Norvegia este ridicat în Iunie, Iulie, August și Septembrie.
- Perioada de extrasezon extrem în Norvegia: Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie.
- Perioada de extrasezon în Norvegia: Mai și Octombrie.
- Perioada de sezon de vârf în Norvegia: Iunie și Septembrie.
- Perioada de sezon de vârf extrem în Norvegia: Iulie și August.
Grafic: indicele de frecventare în Norvegia de către turiști, pentru fiecare lună
Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Norvegia
Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Oslo este în medie mai scăzut dacă plecați în luna octombrie (în medie 563 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna iulie, puteți plăti cu 568 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Oslo.
Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către Norvegia
Unde să mergi în Norvegia?
Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).
Orașe | ian. | feb. | mar. | apr. | mai | iun. | iul. | aug. | sep. | oct. | nov. | dec. |
Oslo | 27°F | 29°F | 36°F | 49°F | 58°F | 67°F | 70°F | 67°F | 59°F | 49°F | 38°F | 31°F |
Bergen | 38°F | 38°F | 41°F | 47°F | 52°F | 59°F | 63°F | 63°F | 59°F | 52°F | 45°F | 41°F |
Lofoten | 38°F | 38°F | 38°F | 41°F | 47°F | 52°F | 56°F | 58°F | 54°F | 49°F | 45°F | 41°F |
Spitzberg | 20°F | 18°F | 16°F | 22°F | 31°F | 36°F | 40°F | 40°F | 38°F | 29°F | 23°F | 20°F |
Stavanger | 41°F | 40°F | 43°F | 47°F | 52°F | 58°F | 63°F | 63°F | 59°F | 54°F | 49°F | 43°F |
Trondheim | 29°F | 31°F | 36°F | 43°F | 54°F | 61°F | 67°F | 65°F | 59°F | 47°F | 38°F | 32°F |
Ålesund | 40°F | 40°F | 41°F | 45°F | 50°F | 54°F | 59°F | 61°F | 58°F | 52°F | 47°F | 43°F |
Bodø | 31°F | 32°F | 34°F | 40°F | 47°F | 54°F | 59°F | 59°F | 54°F | 45°F | 40°F | 34°F |
Flekkefjord | 36°F | 36°F | 40°F | 47°F | 56°F | 61°F | 65°F | 65°F | 59°F | 52°F | 45°F | 40°F |
Hamar | 23°F | 27°F | 36°F | 47°F | 59°F | 67°F | 70°F | 67°F | 59°F | 47°F | 36°F | 27°F |
Kristiansand | 38°F | 36°F | 41°F | 49°F | 56°F | 63°F | 67°F | 67°F | 61°F | 52°F | 47°F | 41°F |
Longyearbyen | 16°F | 14°F | 13°F | 20°F | 29°F | 36°F | 41°F | 41°F | 36°F | 27°F | 22°F | 18°F |
Narvik | 23°F | 25°F | 29°F | 36°F | 43°F | 54°F | 63°F | 61°F | 54°F | 41°F | 34°F | 29°F |
Nordaustlandet | 23°F | 22°F | 16°F | 20°F | 29°F | 34°F | 38°F | 38°F | 36°F | 31°F | 25°F | 23°F |
Rorvik | 36°F | 36°F | 40°F | 43°F | 50°F | 56°F | 59°F | 61°F | 58°F | 49°F | 43°F | 40°F |
Sandefjord | 34°F | 34°F | 40°F | 49°F | 56°F | 63°F | 68°F | 67°F | 61°F | 52°F | 45°F | 40°F |
Steinkjer | 29°F | 31°F | 36°F | 45°F | 56°F | 63°F | 68°F | 67°F | 58°F | 47°F | 36°F | 31°F |
Valle | 27°F | 31°F | 36°F | 45°F | 56°F | 67°F | 68°F | 67°F | 58°F | 47°F | 38°F | 31°F |
Edgeøya | 25°F | 25°F | 20°F | 23°F | 31°F | 36°F | 40°F | 41°F | 40°F | 36°F | 31°F | 29°F |
Femundsmarka National Park | 20°F | 23°F | 29°F | 36°F | 49°F | 58°F | 63°F | 59°F | 52°F | 40°F | 31°F | 23°F |
Legendă:
vreme bună
vreme tolerabilă
vreme rea
vreme foarte rea
Despre Norvegia
Ce pot face în Norvegia?
Plaje / înot
Natură și mediu rural
Cultură și patrimoniu
Sport
Călătorii în familie
Artizanat / cumpărături
Gastronomie
Viață de noapte
Informația despre vreme pentru Norvegia este de încredere?
Datele climatice pentru Norvegia au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Norvegia ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Oslo, Bergen, Lofoten, Spitzberg, Stavanger, Trondheim, Ålesund, Bodø, și 107 alte orașe.
Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.