Când să mergi în România?

Perioada cea mai bună pentru a pleca în România se întinde din aprilie până în octombrie, cu condiții climatice ideale în august și septembrie.

Este în acest moment al anului când veți putea profita din plin de toate minunile pe care România le are de oferit. De la orașele medievale bine conservate, la diferitele castele, inclusiv cel de la Bran, trist cunoscut pentru legătura sa cu legenda lui Dracula, până la coastele care se află la malul Mării Negre sau peisajele montane, aveți de unde alege!

În restul timpului, România este mult mai puțin populară printre turiști, deoarece trebuie să vă așteptați la temperaturi scăzute și la ninsori regulate. Dar țara poate reprezenta o destinație originală pentru a savura bucuriile zăpezii!

Când să plecați în România în funcție de interesele dumneavoastră?

  • Pentru a face un citytrip la București, sezonul potrivit se poate întinde din martie până în noiembrie. De fapt, veți găsi întotdeauna un bar sau un restaurant simpatic pentru a vă încălzi, iar soarele este prezent de cele mai multe ori, în ciuda temperaturilor răcoroase din intersezoane.
  • Pentru a face drumeții, știți că țara este un adevărat paradis. Traseele sunt amenajate pe tot teritoriul și oferă o varietate incredibilă de peisaje! Pentru a merge pe jos, cel mai bine este să plecați între aprilie și octombrie. Dacă planificați să mergeți la altitudine, optați pentru lunile de vară, între iulie și septembrie. Atunci veți fi aproape sigur că veți avea vreme frumoasă și temperaturi perfecte pentru plimbări de o zi sau chiar pentru un trekking de mai multe zile. Nu ezitați!
  • Pentru a face plajă și a vă relaxa, coasta Mării Negre este perfectă între luna iunie și sfârșitul lui septembrie. Totuși, iulie și august sunt foarte aglomerate pe tot litoralul, ceea ce poate strica plăcerea. Visezi la liniște? Alegeți iunie sau septembrie. Apa are temperaturi plăcute pentru a înota fără a vă răci, toate hotelurile sunt deschise și plajele sunt bine întreținute, spre deosebire de restul anului.
  • Pentru a face scufundări, întreaga perioadă estivală este recomandată, deoarece vizibilitatea este maximă. În Marea Neagră, epavele sunt păstrate în mod special datorită salinității scăzute a apei, dar este, de asemenea, posibil să coborâți în fundul numeroaselor lacuri și lacuri glaciare pentru a descoperi peșteri spectaculoase.
  • Pentru a gusta din magia sărbătorilor de sfârșit de an, mergeți la București în decembrie. Orașul devine atunci feeric cu piețele sale de Crăciun strălucitoare și numeroasele festivități. Dacă frigul și zăpada nu vă sperie, puteți să vă prelungiți șederea în orașele și satele din Transilvania, care sunt de asemenea incredibile în această perioadă.
  • Pentru a schia în munții Carpați, stratul de zăpadă este optim în ianuarie și februarie, deși întreaga iarnă este propice pentru activități în aer liber.
  • Pentru a face un roadtrip în natură, în special în delta Dunării, este în mai-iunie când aveți cele mai mari șanse să observați animale sălbatice, fără a uita câmpurile și pajiștile înflorite.



Prognoza meteo anuală pentru România

Pentru informații despre climă și vreme în fiecare oraș în România pentru o anumită lună, dați clic pe linia corespunzătoare de mai jos:

Ianuarie 16°F la 43°F
1 la 8 zile*
Februarie 20°F la 45°F
2 la 8 zile*
Martie 27°F la 56°F
3 la 9 zile*
Aprilie 40°F la 67°F
2 la 11 zile*
Mai 49°F la 76°F
3 la 18 zile*
Iunie 56°F la 85°F
4 la 18 zile*
Iulie 59°F la 90°F
2 la 15 zile*
August 59°F la 92°F
1 la 10 zile*
Septembrie 49°F la 81°F
1 la 6 zile*
Octombrie 40°F la 67°F
3 la 7 zile*
Noiembrie 31°F la 58°F
2 la 6 zile*
Decembrie 22°F la 47°F
1 la 8 zile*
* Vremea variază în toată țara


Când să mergi în România după oraș

Chargement en cours

Vedeți lista completă a orașelor

Clima și vremea în România

Datorită poziției sale geografice și a reliefului, clima României este diversă. Iată principalele tendințe:

  • Un climat continental umed, temperate și fără sezon uscat este majoritar. Acesta se regăsește în întreaga regiune a Transilvaniei, și în special în cel mai mare oraș al său, Cluj-Napoca.
  • Un climat subtropical umed, fără sezon uscat și cald este prezent în capitală, București, precum și pe 30% din teritoriu.
  • Un climat oceanic, temperate se găsește în extremitatea vestică a țării, nu departe de granița cu Ungaria.
  • Mai excepțional, se poate observa prezența unor regiuni care suferă un climat de tip subarctic în partea de nord, la granița cu Ucraina, sau semi-arid de stepă uscată și rece spre Sfântu Gheorghe, în zona centrală a României.

Între Ungaria, Moldova, Ucraina și Serbia-Muntenegru, România beneficiază astfel de clime caracterizate prin amplitudini de temperatură semnificative și sezoane foarte bine definite. Iată la ce să te aștepți pe parcursul anului:

România: La ville historique de Sighisoara en Transylvanie

Clima României în vară

Vremea în România în perioada estivală va depinde în principal de locul în care te afli:

  • În București, în câmpiile din jur și în Dobrogea, verile sunt sufocante chiar dacă temperaturile nu sunt atât de ridicate. Între sfârșitul lui iunie și sfârșitul lui iulie, temperatura variază între 28 și 31°C (88°F) , în timp ce în august este în jur de 33°C (92°F) și 27°C (81°F) până la sfârșitul lui septembrie. Acest lucru se explică prin absența vântului, ceea ce face ca atmosfera să fie grea.
  • Pe litoral, vremea este mai blândă și plăcută, datorită brizelor marine. La Constanța, de exemplu, termometrul depășește rar 30°C (86°F) , chiar și în mijlocul verii. Pentru îmbăiere, iulie și august sunt cele mai plăcute luni, temperatura apei fiind în jur de 25°C (77°F) . Sfârșitul lui iunie și septembrie sunt de asemenea favorabile pentru îmbăiere, apa având între 22 și 23°C (74°F) , mai ales că sunt mult mai puțini oameni.
  • În munții României, în special în Maramureș sau în munții Apuseni, verile sunt blânde și mai ușor de suportat decât în regiunile centrale. În general, temperatura este în jur de 25°C (77°F) pe timpul zilei, dar nopțile pot fi puțin mai răcoroase decât în alte locuri.

Deși soarele strălucește cel mai mult timp, ploaia este destul de prezentă în această sezon. Aversele sunt de scurtă durată și adesea sub formă de furtună, ceea ce răcorește plăcut atmosfera. Se poate observa de asemenea o mare amplitudine termică între zi și noapte în perioada estivală, de aproximativ 15 până la 20°C (68°F) diferență. Așadar, nu uita să iei ceva cu care să te acoperi la lăsarea serii.

Clima României în toamnă

Încă de la începutul lunii octombrie, termometrul scade și copacii își schimbă culorile în nuanțe de toamnă. Temperatura este în jur de 19°C (67°F) ziua și 4°C (40°F) noaptea.

Sezonul pare să fie deosebit de scurt, deoarece încă din luna noiembrie, iarna pare să se instaleze și clima devine nefavorabilă pentru o călătorie. La mijlocul zilei, temperatura este în jur de 14°C (58°F) , dar noaptea, temperaturile sunt cel mai adesea negative și primele ninsori își fac apariția.

În decembrie, vremea este cu adevărat iernatică în toată țara. Așteaptă-te la o medie de 8°C (47°F) ziua și -6°C noaptea.

Clima României în iarnă

De la sfârșitul lui decembrie până la sfârșitul lui februarie, iarna este în plină desfășurare în România. Este frig și zăpada este prezentă. În cele mai calde ore, termometrul stagnează între 6 și 7°C (45°F) , în timp ce temperaturile minime sunt aproape de -10°C.

În general, luna ianuarie este cea mai friguroasă din an, iar cerul este adesea acoperit până la începutul lui martie. Pe litoral, sezonul este mai blând decât în alte părți și se pot bucura de temperaturi puțin mai plăcute. În schimb, în munți este cel mai frig și zăpada cade din belșug.

În martie, soarele își face marele revenire și clima este destul de comparabilă cu cea din luna noiembrie, deși ninsorile sunt încă foarte frecvente. Temperaturile maxime depășesc din nou 10°C (50°F) și se apropie de 13°C (56°F) ziua. Noaptea, este încă foarte frig, cu minime apropiate de -3°C.

Clima României în primăvară

La fel ca toamna, primăvara este destul de scurtă în România. Trebuie să aștepți sfârșitul lui martie pentru ca temperaturile să revină pozitive noaptea, însă ele devin din nou foarte plăcute în timpul zilei, în jur de 19°C (67°F) în aprilie.

În mai, termometrul se apropie de 25°C (77°F) și atinge 30°C (86°F) începând cu începutul lui iunie, deși nopțile sunt încă răcoroase, între 9 și 13°C (56°F) în medie.

Întreaga sezon este marcată de ploi abundente, dar aversele sunt adesea de scurtă durată și soarele revine rapid.



Temperaturi și precipitații în România

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din România și precipitațiile lunare pentru orașele București, Arad, Bacău, Bistriþa și Brăila, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în România

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în România (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în România

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie. Numărul turiștilor care frecventează România este ridicat în Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie.

  • Perioada de extrasezon extrem în România: Ianuarie și Februarie.
  • Perioada de extrasezon în România: Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie.
  • Perioada de sezon de vârf în România: Mai, Iunie, Iulie, Septembrie și Octombrie.
  • Perioada de sezon de vârf extrem în România: August.

Grafic: indicele de frecventare în România de către turiști, pentru fiecare lună



Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația România

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Cluj-Napoca este în medie mai scăzut dacă plecați în luna septembrie (în medie 488 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna noiembrie, puteți plăti cu 120 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Cluj-Napoca.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către România



Unde să mergi în România?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
București38°F43°F54°F67°F76°F83°F88°F92°F81°F65°F54°F43°F
Arad38°F43°F54°F65°F72°F81°F86°F88°F77°F65°F54°F41°F
Bacău34°F40°F50°F63°F72°F79°F85°F86°F76°F61°F52°F40°F
Bistriþa32°F38°F49°F59°F68°F76°F79°F83°F72°F59°F50°F36°F
Brăila38°F43°F54°F67°F76°F85°F88°F90°F79°F65°F56°F43°F
Brasov31°F36°F43°F54°F63°F70°F76°F77°F68°F56°F47°F34°F
Buzău38°F43°F54°F65°F76°F83°F88°F90°F79°F65°F54°F43°F
Călărași40°F45°F56°F67°F76°F83°F88°F92°F81°F67°F56°F43°F
Cluj-Napoca32°F38°F49°F59°F68°F76°F79°F81°F72°F59°F49°F36°F
Constanta41°F45°F52°F59°F70°F79°F85°F85°F77°F65°F56°F47°F
Focșani36°F41°F50°F63°F74°F81°F86°F86°F77°F63°F52°F41°F
Galați36°F41°F54°F65°F76°F83°F88°F90°F79°F65°F54°F41°F
Gura Portiței40°F43°F50°F59°F70°F79°F83°F85°F76°F63°F56°F45°F
Iasi34°F38°F50°F63°F74°F81°F85°F86°F76°F61°F50°F38°F
Jurilovca40°F43°F50°F59°F70°F79°F83°F85°F76°F63°F56°F45°F
Mamaia41°F45°F52°F59°F70°F79°F85°F85°F77°F65°F56°F47°F
Medgidia40°F45°F54°F63°F74°F81°F86°F88°F79°F65°F56°F45°F
Oradea (Transilvania)38°F43°F52°F65°F72°F79°F85°F86°F77°F65°F54°F41°F
Parcul National Buila-Vânturariţa40°F43°F52°F63°F72°F81°F85°F86°F77°F63°F54°F43°F
Parcul Național Călimani31°F34°F40°F50°F59°F67°F70°F72°F63°F52°F45°F34°F

Legendă:

vreme perfectă

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre România

Ce pot face în România?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapte



Informația despre vreme pentru România este de încredere?

Datele climatice pentru România au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru România ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în București, Arad, Bacău, Bistriþa, Brăila, Brasov, Buzău, Călărași, și 60 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile